historiaEsbós històric de Mas Buret
La marca actual és possible gràcies a la constància i la cura de Jaume Oliva Claramunt i Núria Codina Mas, els propietaris actuals de la finca i de les instal·lacions.
Mas Buret era una finca oblidada que pertanyia a la finca de Cal Bisbal.

Als anys 70 arribà a mans dels actuals propietaris que van fer-hi importants millores (canalització de l’aigua, entramat elèctric, telèfon, etc.).
Posteriorment, cap als 80, després d’incrementar el nombre d’abellars, s’inicià la construcció d’una nau de 200 metres quadrats per a l’extracció, recol·lecció i envasament de la mel i el pol·len.
Als 90 s’obtingué el certificat d’Indústria Agrària i s’assolí el nombre de 250 abellars amb una compra important d’arneres a Josep Calaf, apicultor de renom de Santa Coloma de Queralt.
Durant l’any 2010 s’augmentà el nombre d’abellars i es millorà l’equipament del local.
El 2013 s’inicià la cria de reines amb l’ajut de Tom Lesprit, especialista francès, i s’amplià el nombre de punts de venda.

En l’actualitat, la marca es va consolidant a les comarques de l’Anoia, Bages, Penedès i Baix Llobregat i va obrint mercat en molts altres punts de la geografia catalana. S’ha augmentat el nombre d’abellars i s’incorporen treballadors per ajudar en els treballs apícoles.
Esperem, els propers anys, seguir creixent en abellars, col·laboradors, punts de venda, etc.

Tradició apícola
Les famílies Oliva-Codina tenen un origen agrícola. Els pares, els avis i els besavis han dedicat part de la seva activitat al camp a l’apicultura.
Lluís Codina Prats va ensenyar l’ofici d’apicultor al seu fill Josep Codina Colom. Per aquesta branca arribem a la quarta generació d’apicultors en la nostra família. L’esposa de Josep Codina,Teresa Mas Braup, té en l’actualitat 91 anys d’edat i ens explica aquesta història:

“Un dia, quan el seu avi Josep Braup, masover de Valldòria, va anar a l’abellar, ella, d’amagat, el va seguir. Quan l’avi va tocar els insectes, aquests, ràpidament, varen volar cap a la nena que estava amagada entre les herbes. Les fiblades la deixaren bastant estabornida i la nena aprengué que més valia ser ben lluny d’aquelles bestioles quan l’apicultor era a la vora.”

Actualment en el lloc on l’avi Jepes (Josep Colom) tenia abelles es pot veure un eixam amb activitat. Testimoni vivent de la nostra tradició apícola.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+