historiaEsbós històric de Mas Buret
La marca actual és possible gràcies a la constància i la cura de Jaume Oliva Claramunt i Núria Codina Mas, els propietaris actuals de la finca i de les instal·lacions.
Mas Buret era una finca oblidada que pertanyia a la finca de Cal Bisbal.

Als anys 70 arribà a mans dels actuals propietaris que van fer-hi importants millores (canalització de l’aigua, entramat elèctric, telèfon, etc.).
Posteriorment, cap als 80, després d’incrementar el nombre d’abellars, s’inicià la construcció d’una nau de 200 metres quadrats per a l’extracció, recol·lecció i envasament de la mel i el pol·len.
Als 90 s’obtingué el certificat d’Indústria Agrària i s’assolí el nombre de 250 abellars amb una compra important d’arneres a Josep Calaf, apicultor de renom de Santa Coloma de Queralt.
Durant l’any 2010 s’augmentà el nombre d’abellars i es millorà l’equipament del local.
El 2013 s’inicià la cria de reines amb l’ajut de Tom Lesprit, especialista francès, i s’amplià el nombre de punts de venda.

En l’actualitat, la marca es va consolidant a les comarques de l’Anoia, Bages, Penedès i Baix Llobregat i va obrint mercat en molts altres punts de la geografia catalana. S’ha augmentat el nombre d’abellars i s’incorporen treballadors per ajudar en els treballs apícoles.
Esperem, els propers anys, seguir creixent en abellars, col·laboradors, punts de venda, etc.

Tradició apícola
Les famílies Oliva-Codina tenen un origen agrícola. Els pares, els avis i els besavis han dedicat part de la seva activitat al camp a l’apicultura.
Lluís Codina Prats va ensenyar l’ofici d’apicultor al seu fill Josep Codina Colom. Per aquesta branca arribem a la quarta generació d’apicultors en la nostra família. L’esposa de Josep Codina,Teresa Mas Braup, té en l’actualitat 91 anys d’edat i ens explica aquesta història:

“Un dia, quan el seu avi Josep Braup, masover de Valldòria, va anar a l’abellar, ella, d’amagat, el va seguir. Quan l’avi va tocar els insectes, aquests, ràpidament, varen volar cap a la nena que estava amagada entre les herbes. Les fiblades la deixaren bastant estabornida i la nena aprengué que més valia ser ben lluny d’aquelles bestioles quan l’apicultor era a la vora.”

Actualment en el lloc on l’avi Jepes (Josep Colom) tenia abelles es pot veure un eixam amb activitat. Testimoni vivent de la nostra tradició apícola.